Daniela Pecinová

V sedmnácti letech mi diagnostikovali chondrosarkom v pravém koleni (nádor v chrupavce). Bohužel jsem půl roku před tím, než jsem se dostala na onkologii, lítala po ortopedech a podstoupila artroskopii s tím, že jde pouze o zánět. 21.května 2008 mi museli nohu amputovat.

Vyrovnala jsem se s tím docela rychle, protože to pro mne byla veliká úleva a navíc mě popohánělo vpřed, že chci žít dál normální život a také, že se naučím znovu chodit s protézou. Po roce a půl léčby chemoterapiemi a radioterapiemi jsem znovu nastoupila do druhého ročníku na střední školu.

Naneštěstí na konci školního roku následovala recidiva a já šla od září 2010 znovu do boje. Už jsem věděla, s čím mám tu čest, ale bylo to kvůli agresivní kombinaci chemoterapií mnohem náročnější. Před letními prázdninami jsem podstoupila poslední sérii, tělo mi dávalo najevo, že mám dost. Už půl roku jsem byla čistá. Doktorům se to nelíbilo, ale já byla rozhodnuta. Chtěla jsem přes léto rehabilitovat a od září zase pokračovat ve studiu. Konečně se mi povedlo po celkově sedmi letech v roce 2013 odmaturovat. Nevěděla jsem co dál, pokračovat ve vzdělávání se mi nechtělo, nenapadal mě žádný obor.

Rozhoda jsem se začít sportovat a to formou tance- zumby, posilování s TRX a kruhových tréninků. Ze začátku mě přepadal strach, že to nevládnu, ale věděla jsem, že když se chce, všechno jde. Díky své nejlepší kamarádce jsem se seznámila s Pole dance, což je opravdu náročná akrobacie na vertikální tyči. Trenérky mne nezavrhly a rozhody se vymýšlet prvky, kde mi má pravá nožka chybět nebude.

Po roce trénování se mi naskytlo vystoupit na veřejnosti a já přišla na to, že mě to naplňuje. Postupem času bylo víc a víc příležitostí, což bylo skvělé. V roce 2015 jsem se kvůli tréninkům přestěhovala ze svých rodných Mariánských Lázní do Plzně. Bylo těžké udělat tuto životní změnu, ale po půl roce přišla nabídka zúčastnit se Mistrovství světa v Pole sport, kde nově otevřeli kategorii Parapole.

Byl to neuvěřitelný zážitek a já si splnila sen. V prosinci se konalo Mistrovství světa v Itálii, kterého jsem se také zúčastnila. Další vzrušující a nezapomenutelný zážitek byl na světě. Dnes si opravdu užívám život naplno a upřímně nelituji toho, co mě potkalo. Obohatilo to můj život neobyčejným způsobem a já ho miluji.